Beyin ve sinir cerrahisi isminden de anlaşılacağı üzere santral sinir sisteminin cerrahi hastalıkları ile uğraşır. Dolayısıyla santral sinir sisteminin (yani beyin ve omurilik) doğumsal anomalilerinde gereken cerrahi işlemlerin tamamı konuyla ilgili beyin cerrahları tarafından gerçekleştirilir. Yani yenidoğandan tutun erişkine kadar tüm çocuklarda görülebilen doğum anomalileri, hidrosefaliler, beyin ve omurilik tümörleri tarafımızdan opere edilir.
Çocukluk çağının beyin ve sinir cerrahisini ilgilendiren hastalıkları kabaca iki büyük gurupta incelenir:
1-Doğumsal anomaliler (konjenital)
2-Hidrosefaliler
3-Kraniosinostozlar: kafada şekil bozuklukları
4-Çocukluk çağı beyin ve omurilik tümörleri: Bu konu yoğun olarak yaptığımız ameliyatlar olması nedeniyle sitemizde ayrı bir sayfa olarak sunulmuştur
Doğumsal anomaliler:
Spina Bifida santral sinir sisteminin en sık görülen doğum anomalileridir. Çok değişik düzeylerde olabilir. Sadece omurgadaki basit bir kapanma anomalisinden tutun (bunlarda genellikle hiç bir şey yapılmaz ve normal hayatlarını sürdürürler), omuriliğin, belin, sırtın, ya da ensenin dışında bir kese içinde doğduğu (meningosel), beyinin bir bölümünün kafatasının dışında bir kese içinde doğduğu (ensefalosel) durumlara kadar son derece komplike sorunlarla doğmuş çocuklarla karşılaşılabilir. Böyle vahim durumlarla karşılaşmamak için gebelik boyunca düzenli kontroller şüphesiz hayati önem taşır (zira bu durumlar gebeliğin ilk 3 ayında tespit edilebilir ve gebelik sonlandırılabilir). Bu sorunlarla doğan çocuklarda oldukça zor, uzun süreli bir seri ameliyatlar zinciri gerçekleştirmek gerekebilir. Ameliyatla bu kesenin çıkarılması ve kapatılması, sonrasında gelişecek hidrosefalide beyine shunt cihazı takılması gibi ameliyatlar yapılır. Ancak tüm bu müdahalelere rağmen çocuğun bacak hareketlerinin, çiş, kaka kontrolünün düzelmemesi gibi durumlar son derece sıktır. Bu ameliyatlar genellikle çocuğu hayatta tutmak için yapılır ve çocuğun hayatı boyunca doğumda sahip olduğu bu engelli durumunun devam etmesi oldukça sıktır. Bununla birlikte omuriliğin normalde sonlanması gereken yerde değil de daha aşağılarda sonlanması gibi (tethered cord, gergin omurilik sendromu) durumlar olabilir. Bu hastalıkta gece işemeleri, çocuğun zamanında çiş, kaka kontrolünün gelişmemesi gibi sorunlar oluşur. Erken müdahale edildiğinde bu fonksiyonlar geri dönüp düzelme olasılığı vardır. Bel bölgesinde kıllanma, kırmızı leke vs gibi olan çocuklar bu hastalıklar açısından incelenmelidir. Tüm bu durumlar MR görüntüleme ile ayrıntılı olarak ortaya konulur ve teşhis edilir.
Bel bölgesinde kıllanma
MENİNGOSEL
HİDROSEFALİ:
Hepimizin beyninde ve omuriliğinin çevresinde beyin omurilik sıvısı dediğimiz su berraklığında ve akışkanlığında bir sıvı devir daim eder. Bu sıvı günde yaklaşık 450 mililitre yapılır ve aynı miktarda emilir. Bu sıvının devir daiminde herhangi bir sorun olduğunda kafa içerisinde birikmesi ve ‘hidrosefali’ dediğimiz hastalığın ortaya çıkması söz konusu olur. Bu durum anne karnında gebelik esnasında geçirilen bazı hastalıklara bağlı olabileceği gibi, doğumdan sonraki dönemde ya da erken çocukluk döneminde geçirilen özellikle enfeksiyon hastalıklarından sonra da karşımıza çıkabilir. Çocukta baş çevresi ölçümleri takibinde normalden fazla büyüme, kusma, huzursuzluk, görme problemleri, bıngıldakta gerginlik, gözlerde batan güneş manzarası (aşağıdaki fotoğraftaki gibi), büyüme gelişme geriliği görülebilir. Bu durumda çocuğa ‘shunt takılması’ dediğimiz ameliyat yapılır. Shunt cihazı beyindeki fazla suyu karın boşluğuna boşaltan bir cihazdır. Kafaya ve karına yapılan 2 şer cm lik kesiden uygulanır. Cihaz hiçbir şekilde dışarıdan görülmez. Kendi kendine otomatik olarak çalışır, pil vs yoktur. Karına boşalan su vücudun kendi suyu olduğu için hiçbir şekilde rahatsızlık vermez. Genellikle ömür boyu kalır ve kişi bu cihazla normal yaşantısını sürdürür ve yaşantısını olumsuz etkileyecek bir şeye neden olmaz. Ancak bazen shunt cihazının tıkanması, enfekte olması gibi sorunlar gelişebilir. Bu durumda cihaz değiştirilerek yenilenir.
GÖZLERDE BATAN GÜNEŞ MANZARASI İLERİ HİDROSEFALİLİ ÇOCUK