Beyin tümörlerinin vücutta yarattığı belirtiler tümörün büyüklüğüne, tipine ve bulunduğu yere göre değişir. Tümör büyüyerek çevresindeki sinirlere ya da dokulara bası yapabilir. Bu da bası yaptığı yere göre değişik belirtilere neden olabilir. Tümöre bağlı olarak beynin sıvı toplaması (ödem) de benzer belirtilere neden olabilir. En sık görülen belirtiler şunlardır:
- Bulantı veya kusma, baş ağrısı
- Konuşma, görme ya da işitmede değişiklikler
- Denge veya yürüme bozuklukları
- Duygu durum, kişilik bozuklukları ya da konsantrasyon güçlüğü
- Kaslarda istem dışı kasılmalar (sara nöbeti ya da havale)
- Kollarda ya da bacaklarda hissizlik veya karıncalanma, ya da kuvvetsizlik
Bu belirtiler beyin tümörünün dışında birçok başka nedenden dolayı da ortaya çıkabilir. Yani bu belirtilerin bulunması kesinlikle beyin tümörü olduğu anlamına gelmez. Bu belirtilerden herhangi birinin bulunması en kısa zamanda doktora başvurmak gerektiği anlamına gelir.
Beyin tümörü nasıl teşhis edilir?
Teşhiste izlenecek yol şöyledir:
- Muayene. Hekim genel bir muayene ile genel sağlık durumu hakkında bilgi edinir.
- Nörolojik inceleme. Beyin cerrahı uyanıklık, kas gücü, refleksler ve ağrıya tepki durumlarını inceler. Göz dibine bakarak kafa içerisinde basıncı artıran bir kitle olasılığını belirlemeye çalışır.
- Bilgisayarlı tomografi (BT veya CT). Bu cihaz X-ışını ile beyinin içini görüntüleyen bir makinedir. Bazen damardan verilen bir ilaç alınan görüntünün daha net olmasına yarar. Beyin tümörleri çekilen görüntülerde görülür.
- Magnetik rezonans görüntüleme (MR): Bilgisayara bağlı olan kuvvetli bir mıknatıs radyo dalgaları ile birlikte gene beyinin içini ayrıntılı görüntüleyen bir tekniktir. Bazen damardan verilen bir ilaç görüntülerin daha net olmasına yardımcı olur. Beyin tümörleri veya beyinle ilgili diğer sorunlar açık ve net olarak görüntülenir.
- Biyopsi. Dokudan bir parça alınarak tümör hücresi aranması işlemine biyopsi almak denir. Alınan parça patolog tarafından mikroskop altında incelenerek tümör hücreleri aranır. Beyin tümörünün kesin tanısı biyopsi ile konur.