https://www.alperkaya.com.tr/wp-content/uploads/2018/09/OMURGA-TÜMÖRÜ1-1280x890.png

Bilindiği üzere ‘omurga’ kafa tabanından başlayıp kuyruk sokumuna kadar uzanan hareketli zincir kemik yapıya verilen isimdir. Omurga aynı zamanda vücudumuzun dik durmasını ve gövdemizin hareketliliğini sağlayan bir kemik yapıdır. Her organda tümör ya da kanser oluşumu nasıl mümkünse omurgayı da tutan bir takım tümörler mevcuttur. Omurga tümörlerinin büyük bir çoğunluğu (%90) vücudun başka bir yerindeki kanserin omurgaya sıçraması ile karşımıza çıkar (metastaz). Bununla birlikte sadece omurgadan türeyen kendine ait tümörler de mevcuttur. Omurganın içerisinden geçen omurilik, kolların ve bacakların, iç organlarımızın çalışmasını sağlayan son derece değerli bir yapıdır. Omurga tümörleri büyüyüp baskı oluşturarak, ya da omurgada kırılmalara sebep olarak omuriliğe ağır hasar verir. Böyle bir durumda felç ve yatağa mahkum kalma ve sonuçta yaşam kalitesinin ileri derecede düşmesi kaçınılmazdır. Bununla birlikte, erken teşhis ve doğru bir cerrahi tedavi ile tüm bu risklerden kurtulmanız mümkündür.

METASTATİK OMURGA TÜMÖRLERİ:

Metastaz omurganın tüm bölümlerinde (boyun, sırt ve bel bölgesi) olabilir. Servikal (boyun) omurlarının tutulumu sıklığı %6 iken, lomber ve torakal  (bel ve sırt) tutulum sıklığı %50 civarındadır. Omurgalara metastaz yapan en sık tümörler meme, prostat, akciğer, böbrek, tiroid ve kolon kanseridir.

OMURGANIN KENDİSİNDEN KAYNAKLANAN TÜMÖRLER:

Kemiğe ait her tür tümör omurgada da oluşabilir. Bilinen primer omurga tümörlerini sıralayacak olursak; Multipl myeloma (vertebranın primer plasmositoması), Kondrosarkom, Kordomalar, Anevrizmal kemik kisti, osteoid osteomalar, osteoblastom, osteokondromlar, hemanjiomlar, eozinofilik granulom, devhücreli tümördür.

OMURGA TÜMÖRLERİNDE TEDAVİ

Omurga tümörlerinde tedavi prensibi metastaik tümörler için, hastanın vücudundaki primer kanserin hangi safhada olduğu ile yakın alakalıdır. Primer kanser vücudun her yanına yayılmış yaşam süre beklentisi çok kısa olan hastalarda cerrahi tedavi uygulamıyoruz. Ancak primer tümörü kontrol altında olan ve metastaz nedeniyle omurilik kanalı basısı ve buna bağlı felç riski olan hastalarda radikal cerrahi tedavi uyguluyoruz.  Ameliyatta aynı seansda kanserli omur tamamen çıkartılır, yerine uygun tıbbi malzemeler ile omurganın restorasyonu yapılır ve daha sonra bu restorasyonun yerinden oynaması ya da çıkmasını önlemek için stabilizasyon işlemi gerçekleştirilir. Böyle bir ameliyat sonrasında hastanın olabilecek felç riski tamamen ortadan kaldırılmış olur.

SERVİKOTORASİK BÖLGE PLASMOSİTOMA

HASTA AYNI SEANSDA HEM ÖNDEN HEM ARKADAN OPERE OLDU TÜMÖR TAMAMEN ÇIKARILDI, VERTEBRA RESTORASYONU YAPILDI VE STABİLİZASYON İŞLEMİ YAPILDI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TORAKAL BÖLGEDE RENAL (BÖBREK) KANSER METASTAZI, TÜMÖR TEMİZLENDİKDEN SONRA KALÇADAN ALINAN KEMİK GREFT İLE RESTORASYON YAPILDI VE PLAK VİDALAR İLE STABİLİZE EDİLDİ.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/u8655788/alperkaya.com.tr/wp-content/themes/celeste/views/prev_next.php on line 10
previous
Menenjiomlar Tanım
next
Omurilik Kanal Darlığı
Müşteri Temsilcisi Genellikle anında yanıt verir
Müşteri Temsilcisi

Merhaba, alperkaya.com.tr'e hoş geldiniz. Bizimle iletişime geçtiğiniz için çok teşekkür ederiz. Size nasıl yardım edebilirim?