Hastalar genellikle işitme kaybı ve kulakta çınlama şikayeti ile başvururlar. Bazen ileri safhalarda ya da tedavi edilmezse tek taraflı yüz felci ile başvuran hastalar da olabilir. Mutlaka ameliyatla çıkarılması gereken tümörlerdir, aksi taktirde ölüm dahi gerçekleşebilir. Bu tümörlerin iyi yönü ameliyatla bir kez çıkarıldıktan sonra bir daha oluşmamalarıdır, hasta tamamen kurtulur. Ameliyat son derece özellikli bir ameliyattır, tecrübeli bir cerrahın elinde hiç sorunsuz tamamlanır. Ancak en tecrübeli cerrahların elinde dahi ameliyattan sonra yüz felci gelişme riskidir. Biz ameliyatlarımızda yüz sinirini sürekli takip ettiğimiz ‘nöromoniterizasyon’ yöntemini kullandığımız için çok daha güvenli bir ameliyat yapabiliyoruz. Hastalar genellikle en geç ameliyat sonrası dördüncü günde kişisel ihtiyaçlarını kendileri görebilir vaziyette taburcu olurlar. Yaklaşık bir 10-15 günlük istirahat periyodundan sonra işlerine dönebilirler. Ponto serebeller köşe tümörü ameliyatı olan hastalarımızda kemoterapi ya da ışın tedavisine kesinlikle gerek kalmamaktadır, çünkü tümör bir daha oluşmaz.
Beyin sapına yapışık yaklaşık yaklaşık 5cm çapında pontoserebellar köşe tümörü. Tarafımdan opere edilerek tamamı çıkarıldı.
Hasta ameliyattan sonra işini yapabilir vaziyette sorunsuz taburcu edilmiştir. Bu ameliyatın çok sık rastlanan komplikasyonlarından biri yüz felcidir, tümörün büyüklüğüne rağmen hastamızda bu komplikasyon gelişmemiştir. Aşağıda tümörün tamamının çıktığını gösteren ameliyat sonrası kontrol MR görüntüleri sunulmuştur.
2 comments
Tuba
22 Kasım 2019 at 23:48
Hocam bu ameliyatta işitmenin korunma ihtimali varmı?
Prof. Dr. Alper Kaya
2 Aralık 2019 at 14:33
Tabiki var, ameliyat öncesi tam kayıp varsa o durumda biraz sıkıntılı